Αναβολή πόθεν έσχες και απόρριψη σχεδίου υπηρεσίας Διευθυντή ΘΟΚ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/07/2024, ανέβαλε για μία εβδομάδα τη ψήφιση των προτάσεων νόμου για το πόθεν έσχες και απέρριψε το σχέδιο υπηρεσίας του Γενικού Διευθυντή του ΘΟΚ.  

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, κατατέθηκαν για εξέταση το νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης της Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €351‚4 εκατ.

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023 

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του. 

Αναβολή μιας εβδομάδας στην πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες 

Αναβολή μιας βδομάδας παίρνει η συζήτηση και έγκριση της πρότασης νόμου της επιτροπής θεσμών για το πόθεν έσχες που στόχο έχει τη θέσπιση νέας νομοθεσίας προς αντικατάσταση υφιστάμενων νόμων για εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό του πλαισίου που διέπει το ζήτημα. 

Συγκεκριμένα η Βουλή επιθυμεί να θεσπίσει νέα νομοθεσία προς αντικατάσταση του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου, ώστε να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες και να αντιμετωπιστούν τυχόν κενά, αδυναμίες και δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του και κατάργηση του νόμου περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων και θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες των αξιωματούχων και των δημόσια εκτεθειμένων προσώπων, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. 

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αναβολή λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης στη σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων νωρίτερα σήμερα και το θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης 11 Ιουλίου, που θα αρχίσει μάλλον στις 3.00 το απόγευμα λόγω της μεγάλης ατζέντας. 

Αυτή θα είναι και η τελευταία ολομέλεια με νομοθετικό έργο ενόψει θερινών διακοπών. Η Βουλή θα συνεδριάσει ξανά για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής. 

Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι θα γίνονται δεκτές τροπολογίες και κάλεσε τους βουλευτές να αξιοποιήσουν αυτή η εβδομάδα ώστε να είναι έτοιμη η Βουλή να συζητήσει το ζήτημα στις 11 του μήνα. Είπε ακόμη ότι αν χρειάζεται η βοήθεια από τις υπηρεσίες της Βουλής, αυτή θα παρασχεθεί. 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι πρόκειται για δύο νομοθετήματα για τα οποία η πλειοψηφία της βουλής έχει άγνοια τι περιλαμβάνουν, όπως υποστήριξε. 

Εξέφρασε ανησυχία γιατί όσες τροπολογίες και αν κατατεθούν, τα νομοθετήματα δεν θα αποκτήσουν συνοχή και συνεκτικότητα και δεν θα εξυπηρετούν το σκοπό τους. 

Ανέφερε ότι το κοινοβούλιο και οι αξιωματούχοι θα διασυρθούν “και θα έχουμε και πάλι φαινόμενα ξεκατινιάσματος”. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, με το λεγόμενο capital statement, θα πρέπει να δηλώνονται από γούνες και τιμαλφή έως και σοκολάτες των παιδιών από τα περίπτερα, λέγοντας ότι θα διασύρουμε και τις συζύγους μας και τα παιδιά μας «για να κάνουν χάζι δέκα δημοσιογράφοι και πενήντα κατίνες του Αγίου Αντωνιού». 

Στον κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ο Πρόεδρος της επιτροπής θεσμών, βουλευτής ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου αναφέροντας ότι ο συνάδελφός του ήταν παρών σε πολλές από τις 24 συνολικά συνεδριάσεις στις οποίες συζητήθηκε το θέμα. Ανέφερε πως το τέλειο νομοθέτημα μπορεί να μην το πετύχουμε ποτέ και όσο και να το συζητάμε πάντοτε κάποιος θα βρεθεί να πει ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση. 

«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σωστοί και σοβαροί και να πάμε προς ψήφιση. Άποψή μου ακόμη και σήμερα, σεβαστή η θέση για αναβολή μιας βδομάδας», ανέφερε. 

Είπε εξάλλου ότι το capital statement είναι διεθνές πρωτόκολλο που ακολουθείται παντού. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν πρέπει να έχουν έγνοια οι συνάδελφοι του για θέματα διασυρμού, προσθέτοντας ότι το νέο πλαίσιο και ολοκληρωμένο και πολύ πιο σωστό είναι, εξορθολογίζει πολλά που σήμερα δεν γίνονται και βαζει στην ουσία το πόθεν έσχες, δηλαδή «από που τα βρήκες». 

Ο περί της Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων καθώς και για τη Χορήγηση Πολυεδαφικών Αδειών για Επιγραμμικές Χρήσεις Μουσικών Έργων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η βελτίωση ρυθμίσεων αναφορικά με την επιβολή και είσπραξη των χρεώσεων από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και τις ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης και με την άσκηση εποπτείας και ελέγχων από την Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που καταψηφίστηκαν: 

Οι περί Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου – Θέση Γενικού Διευθυντή (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Η Ολομέλεια καταψήφισε το πιο πάνω σχέδιο υπηρεσίας. 

Απέρριψε το σχέδιο υπηρεσίας του Γενικού Διευθυντή του ΘΟΚ η Βουλή 

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την τροποποίηση του σχεδίου υπηρεσίας για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Υπέρ των σχετικών κανονισμών ψήφισαν 5 βουλευτές, εναντίον 33, ενώ υπήρξαν και 3αποχές. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το κόμμα θα καταψηφίσει το σχέδιο αφού θεωρούν πως ο Γενικός Διευθυντής του ΘΟΚ πρέπει να έχει καλλιτεχνικό υπόβαθρο, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο σχέδιο με το οποίο θα μπορεί ο καθένας να διεκδικήσει τη θέση. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΘΟΚ είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις σε σχέση με τη θέση του ΓΔ του ΘΟΚ και το συγκεκριμένο σχέδιο υπηρεσίας ήταν το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων. Πρόσθεσε ότι το προηγούμενο ΔΣ του ΘΟΚ κατέθεσε σχέδιο υπηρεσίας που δεν περιλάμβανε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες προστέθηκαν αυθαίρετα στη συνέχεια. Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ουσιαστικά ο ΘΟΚ είχε ανάγκη από έναν διευθυντή που να ξέρει από τέχνη και θέατρο, ενώ με «χειρουργικές επεμβάσεις» που έγιναν αφού άλλαξε το ΔΣ του ΘΟΚ, άνοιξαν πόρτες και παράθυρα για άλλους πολύ συγκεκριμένους. Ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή άνοιξε μια κερκόπορτα όχι μόνο για ρουσφετολογικές προσεγγίσεις αλλά και για τοποθέτηση στη θέση ανθρώπων που δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ζήτησε να αναβληθεί το θέμα ώστε να επανεξεταστεί, ωστόσο η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι δεν προβλέπεται αναβολή μετά την έναρξη της συζήτησης. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης, ανέφερε ότι με τη φιλοσοφία των βουλευτών του ΑΚΕΛ πρέπει για όλους τους Γενικούς Διευθυντές υπουργείων να γίνει ανακατανομή και να μπουν άνθρωποι του αντικειμένου. 

Ο Βουλευτή Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι είναι είναι αδιανόητο ο Γενικός Διευθυντής του ΘΟΚ, μιας υπηρεσίας με 30 υπαλλήλους να αμείβεται το ίδιο με έναν διευθυντή μεγάλου Υπουργείου, όπως το Υπουργείο Παιδείας. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Οι περί Ελεγχόμενων Ειδών (Ενδοενωσιακή Μεταφορά Προϊόντων Συνδεόμενων με τον Τομέα της Άμυνας) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η υιοθέτηση συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενδοενωσιακή μεταφορά προϊόντων συνδεόμενων με τον τομέα της άμυνας. 

Οι περί Αλιείας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων διασαφηνίζεται η απαγόρευση χρήσης απαγορευμένων εργαλείων και διευκρινίζεται η παράβαση σε περίπτωση ύπαρξης επί του σκάφους εργαλείων που είναι απαγορευμένα ή που δεν ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζει η νομοθεσία. Τα θέματα αυτά, σήμερα ρυθμίζονται με όρους που σημειώνονται επί της άδειας αλιείας που παραχωρεί η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, αλλά όχι και στη νομοθεσία. 

Ο περί Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης και των Διαδικασιών Παράδοσης Εκζητουμένων Μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εκδίκαση των εφέσεων κατά των αποφάσεων Επαρχιακού Δικαστηρίου σε διαδικασία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης από το Εφετείο, αντί από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η διασαφήνιση διατάξεων που αφορούν τον τρόπο σύστασης του Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης και διασφάλιση της συνέχισης της ισχύος των περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Διάθεση από Βυτιοφόρα Οχήματα και Βυτία με Κερματοδέκτες) Κανονισμών. 

Οι περί του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Θέσεις Λειτουργού Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Α΄ και Λειτουργού Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Οι περί του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Θέση Λειτουργού Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας.  

Σχέδια υπηρεσίας για να καταστεί δυνατή η πλήρωση θέσεων διατμηματικής προαγωγής και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγής, στη βάση των νέων ρυθμίσεων που προέκυψαν λόγω της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας. 

Κατάλογοι θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία 

Η Ολομέλεια προχώρησε στην έγκριση των καταλόγων θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στην Δημόσια Υπηρεσία Νόμου. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αποσύρθηκαν: 

Ο περί Αγαθοεργών Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019 

Στη Βουλή νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους 

Η Κυβέρνηση κατέθεσε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά την υλοποίηση των προϋποθέσεων για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής Θεωρήσεων (Visa Waiver Programme) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. 

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τίτλο: «ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος τον 2024», εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου, το οποίο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να το καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για ψήφισή του σε Νόμο. 

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση, σύμφωνα με το άρθρο 169.2 του Συντάγματος, της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για συνεργασία σχετικά με τη χρήση ταξιδιωτικών πληροφοριών, η οποία υπογράφηκε στην Ουάσιγκτον στις 17.6.2024 

Η εν λόγω Συμφωνία, θεσπίζει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο Κρατών, για την αξιολόγηση, επανεξέταση και ανταλλαγή Ταξιδιωτικών Πληροφοριών, καθώς και την ανάπτυξη αξιολογήσεων κινδύνων για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων προσώπων που ταξιδεύουν διεθνώς και τα οποία ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας κάποιου εκ των Συμβαλλομένων Μερών. 

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351‚4εκ. κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή 

Η Κυβέρνηση ζητεί από τη Βουλή την έγκριση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €351‚4εκ., στον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό που καταθέτει για το 2024. 

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση που κατατέθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση της προτεινόμενης πρότασης Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, ανέρχεται περίπου στο 0,9% του ΑΕΠ. 

Οι σημαντικότερες δαπάνες αφορούν αγορά φαρμάκων και εμβολίων ύψους €103,6 εκ. και αυξημένες εισφορές του κράτους ως τρίτο μέρος σχεδίων ασφάλισης ύψους €60 εκ. 

Ποσό ύψους €58,1 εκ., αφορά αγορά Ύδατος για τη λειτουργία αφαλατώσεων. Ποσό €31,5 εκ. αφορά δαπάνες για την αμυντική θωράκιση. Επίσης περιλαμβάνεται επιχορήγηση της αυξημένης τιμής χρέωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους €13,5 εκ. 

Άλλες δαπάνες αφορούν αποζημιώσεις και έξοδα αγωγών του Τμήματος Δημοσίων Έργων ύψους €12,2 εκ., πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ύψους €11,1 εκ., αποζημίωση για επαναλειτουργία του Σταθμού Λυμάτων στη Μια Μηλιά ύψους €10 εκ. και αυξημένη κυβερνητική χορηγία προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου ύψους €10 εκ. 

Ποσό ύψους €8 εκ. αφορά το Σχέδιο Αμάλθεια. 

Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων ύψους €2,2 εκ., χορηγία για συντήρηση κατεχόμενων ναών και μνημείων ύψους €1,5 εκ. και ποσό για εργοδότηση πρόσθετων βοηθών/ συνοδών για παιδιά με ειδικές ανάγκες: ύψους €1,1 εκ.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αναβολή πόθεν έσχες και απόρριψη σχεδίου υπηρεσίας Διευθυντή ΘΟΚ

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 04/07/2024, ανέβαλε για μία εβδομάδα τη ψήφιση των προτάσεων νόμου για το πόθεν έσχες και απέρριψε το σχέδιο υπηρεσίας του Γενικού Διευθυντή του ΘΟΚ.   Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, κατατέθηκαν για εξέταση το νομοσχέδιο για προϋποθέσεις κατάργησης της Βίζας προς ΗΠΑ για Κύπριους και