Αγορά υπηρεσιών με υπερτριπλάσιο κόστος στον ΟΚΥπΥ λένε συντεχνίες

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Πολιτική ΟΚΥΠΥ στην κάλυψη αναγκών ωρομίσθιου προσωπικού

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πολιτική του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) που αφορά στην κάλυψη των αναγκών του σε ωρομίσθιο προσωπικό και η πρόθεσή του να αγοράζει υπηρεσίες.

Αγορά υπηρεσιών με υπερτριπλάσιο κόστος στον ΟΚΥπΥ λένε συντεχνίες

Συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών που υπερτριπλασίασαν το κόστος για τον ΟΚΥπΥ και απασχόληση εποχιακών εργαζομένων για κάλυψη μόνιμων αναγκών κατήγγειλαν οι συντεχνίες ωρομίσθιου προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των συντεχνιών ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ μίλησαν κατά τη συνεδρία για  μεταφορά ιματισμού νοσηλευτηρίου που στοίχιζε €5.000, ενώ με την εκχώρηση της υπηρεσίας σε εταιρεία με αγορά υπηρεσιών στοιχίζει στον ΟΚΥπΥ €18.000. Επιπλέον, οι ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες   στοίχιζαν €300.000 τον χρόνο στον ΟΚΥπΥ, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο που δόθηκε σε ιδιώτη είναι στο €1 εκ., όπως σημείωσαν.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το ωρομίσθιο προσωπικό είναι το πιο χαμηλόμισθο προσωπικό του ΟΚΥπΥ και του ευρύτερου δημοσίου και συχνά οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και από τον ιδιωτικό τομέα. Συνεπώς, ανέφερε, η εκχώρηση υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, σε ιδιωτικές εταιρείες με αγορά υπηρεσιών, δεν μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα για τον ΟΚΥπΥ, καθώς ο ιδιώτης εργοδότης θα δώσει επίσης τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό, ενώ θα έχει και λογική απαίτηση για κέρδος. «Με την ανάθεση αγοράς υπηρεσιών σε οποιονδήποτε, ο οργανισμός θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος», ανέφερε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι την ώρα που ο ΟΚΥπΥ προχωρά με διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει, ανοίγοντας νέες μονάδες σε νοσοκομεία, η διαδικασία στελέχωσης δεν προγραμματίζεται εγκαίρως. Έκανε λόγο για εξαντλητικές υπερωρίες των εργαζομένων για να καλυφτούν οι ανάγκες, ενώ είπε ότι για κάλυψη μόνιμων θέσεων γίνεται πρόσληψη εποχικού προσωπικού. 

«Γίνονται ενέργειες απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», είπε ο κ. Κωνσταντίνου, εκφράζοντας ανησυχία για τυχόν ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών. 

Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΕΚ-ΠΕΟ, Σταύρος Ανδρέου, είπε πως το ότι οι συντεχνίες απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής αποτελεί μια έσχατη προσπάθεια «πριν πάρουμε αποφασιστικά και δυναμικά μέτρα». Μίλησε για «παραγκωνισμό» του ωρομίσθιου προσωπικού από τον ΟΚΥπΥ και αυτό το απέδωσε στο ότι είναι οι μόνοι εργαζόμενοι του ΟΚΥπΥ με ρυθμισμένους όρους εργασίας. 

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς ΟΚΥπΥ, καθώς στις επεκτάσεις που γίνονται δεν υπολογίζεται η ανάγκη σε ωρομίσθιο προσωπικό για την ομαλή λειτουργία των νοσηλευτηρίων. Έφερε ως παράδειγμα το ότι παραδίδεται το νέο κτήριο των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, για το οποίο υπάρχει η παραδοχή ότι χρειάζονται 28 επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, για τις οποίες θα προσληφθούν εποχικοί. 

Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που υπάρχουν κενές μόνιμες θέσεις, ο ΟΚΥπΥ επεξεργάζεται και σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για το ωρομίσθιο προσωπικό. 

Τόνισε ότι στα νοσηλευτήρια δεν υπάρχουν εποχιακές εργασίες που να δικαιολογούν την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων και ότι στον ΟΚΥπΥ η εξαίρεση έγινε κανόνας, καθώς για ό,τι εργασίες προκύψουν η εύκολη λύση είναι οι εποχικοί. «Προσεγγίζουμε τριψήφιο αριθμό (εποχικών) εργαζομένων», είπε, σημειώνοντας ότι είναι ζήτημα ουσίας, καθώς οι εποχικοί εργαζόμενοι υπολείπονται δικαιωμάτων. 

Σε επιστολή που έστειλαν οι συντεχνίες προς την Επιτροπή Υγείας, αναφερόταν το αυξημένο κόστος από τη μεταφορά του ιματισμού, υπηρεσία που εκχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, που από €5.000 τώρα ανέρχεται στις €18.000. Κατά τη συζήτηση, αναφέρθηκε, επίσης, ότι το κόστος των ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών, που συντηρούσαν τα μηχανήματα των νοσηλευτηρίων, από €300.000, τώρα που δόθηκε σχετικό συμβόλαιο σε ιδιώτη ανέρχεται σε €1 εκ. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, είπε ότι έγκειται στον εργοδότη τι θα ζητήσει εκ μέρους της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, για πρόσληψη μόνιμων ή εποχικών εργαζομένων. 

Κληθείς από τις Βουλευτές Μαρίνα Νικολάου του ΑΚΕΛ και Σάβια Ορφανίδου του ΔΗΣΥ να εκφράσει τη θέση του Υπουργού Εργασίας, ως πολιτικού προϊστάμενου, για την πρόσληψη εποχικών εργαζομένων για μόνιμες θέσεις εργασίας, ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, είπε ότι πάγια θέση είναι ότι η εποχικότητα είναι για έκτακτη ανάγκη, μέχρι να πληρωθεί η κενή θέση. 

Η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, είπε ότι στο πλαίσιο της επικείμενης αυτονόμησης του ΟΚΥπΥ, δημιουργούνται μοντέλα στελέχωσης των υπηρεσιών, για να εξεταστούν οι ανάγκες. Παράλληλα γίνονται και εισηγήσεις για συμπτύξεις κατηγοριών υπαλλήλων και προσαρμόζονται τα σχέδια υπηρεσίας. «Δεδομένης της πολυπλοκότητας της φύσης των εργασιών του Οργανισμού, παίρνει περισσότερο χρόνο», απ’ ό,τι αναμενόταν, είπε, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σχεδόν στο τέλος.

Στο μεταξύ, είπε, ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανάγκες, και γι’ αυτό, μέχρι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω, προσέλαβε κάποιους εργαζόμενους σε εποχική βάση, μέχρι να αποφασιστεί το τελικό πλάνο και «να ξέρουμε πόσες μόνιμες θέσεις χρειαζόμαστε, με τα σωστά σχέδια υπηρεσίας». Για την περίπτωση της στελέχωσης του νέου κτηρίου των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, είπε ότι υπάρχει πρόταση για μεταφορά εργαζομένων από δομές ψυχικής υγείας στη Λευκωσία και για εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα εξεταστεί, στο πλαίσιο εξορθολογισμού. Μέχρι να γίνει αυτό, είπε, προσλήφθηκαν 28 εποχικοί εργαζόμενοι. 

Αναφορικά με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, είπε ότι ο Οργανισμός το μελετά και όταν θα είναι έτοιμο θα γίνει διαβούλευση με τις συντεχνίες. Είπε ότι έχει γίνει σχετική μελέτη και πρέπει να αποφασίσει σχετικά το ΔΣ του Οργανισμού. Διευκρίνισε ότι το σχέδιο δεν θα σημαίνει κατάργηση θέσεων. 

Όσον αφορά το αυξημένο κόστος για τη μεταφορά ιματισμού, στο οποίο έκαναν αναφορά οι συντεχνίες, είπε ότι στην ανάλυση του Οργανισμού φαίνεται ότι το κόστος δεν είναι περισσότερο, αν ληφθούν υπόψη και άλλα έξοδα, όπως η φθορά των αυτοκινήτων, οι βενζίνες κ.λπ. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι για ακόμα μια φορά παρατηρείται ότι το Υπουργείο Υγείας «νίπτει τας χείρας του» για θέματα που αφορούν τον ΟΚΥπΥ, καθώς δεν παρευρέθηκε κάποιος εκ της διοίκησης στην Επιτροπή. Όσον αφορά τα συμβόλαια αγοράς υπηρεσιών και το αυξημένο κόστος που ακούστηκε, ζήτησε να σταλούν τα σχετικά συμβόλαια στην Επιτροπή Υγείας για να εξεταστούν, «διαφορετικά δεν θα πάρετε ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό», είπε, απευθυνόμενος στον ΟΚΥπΥ. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, είπε ότι από μέρους του ΔΗΣΥ, δεν υπάρχει πρόθεση για ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αλλά στόχος είναι η αυτονόμηση να γίνει σωστά για να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι με την πρόσληψη εποχικών και την αγορά υπηρεσιών καταστρατηγείται η θέση αρχής για κάλυψη μόνιμων αναγκών. 

Ο Χαράλαμπος Πάζαρος, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο Πάφου από τους 140 ωρομίσθιους, οι 30 έχουν γνωμάτευση από ιατροσυμβούλιο για ελαφριά εργασία. Αντίστοιχα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, για το 15% υπάρχει απόφαση από ιατροσυμβούλιο ότι για λόγους υγείας δεν μπορούν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους. «Κάποιοι εκμεταλλεύονται κάποιες καταστάσεις. Αν καταφέρουμε και το περιορίσουμε αυτό και εξοικονομήσουμε 30-40 θέσεις, σε κάποιο βαθμό θα λύσουμε κάποια από τα προβλήματα», είπε. 

Την απουσία του Υπουργείου Υγείας καυτηρίασε και η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, λέγοντας ότι ο ΟΚΥπΥ «δεν είναι αυτόφωτος», αλλά εποπτεύεται από το κεντρικό κράτος, ζητώντας να μάθει την άποψη του Υπουργού Υγείας για το θέμα. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας οφείλει να παρεμβαίνει διά νόμου, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΟΚΥπΥ. Αναρωτήθηκε, επίσης, με βάση τον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων, πότε οφείλει το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Ως ΑΚΕΛ είμαστε κάθετοι ότι είναι λανθασμένη η πρακτική με τους εποχικούς, ακόμη και για μεταβατικό στάδιο», είπε, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός όφειλε να προκηρύξει άμεσα τις θέσεις για τις μόνιμες ανάγκες.

Οι Βουλευτές ζήτησαν από τον ΟΚΥπΥ να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την πλήρωση των μόνιμων θέσεων.

«Έχω θέσει με έντονο ύφος και έχω ζητήσει την ερχόμενη βδομάδα να μας κατατεθεί το συμβόλαιο που έχει συνάψει ο ΟΚΥπΥ με συγκεκριμένη εταιρεία για τη μεταφορά και του ιματισμού αλλά και του αίματος από το Νοσοκομείο Πάφου προς το Νοσοκομείο Λεμεσού και από τα δύο νοσηλευτήρια προς το Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε ο κ. Δίπλαρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής. Όπως είπε, έχει τετραπλασιαστεί το κόστος της μεταφοράς. 

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ζητήσει εξηγήσεις γιατί έχουμε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ σε ενέργειες του ΟΚΥπΥ». Σημείωσε ότι λήφθηκαν διαβεβαιώσεις ότι αυτή η διαδικασία γίνεται για ένα χρονικό διάστημα, με βάση μελέτη που θα εκπονηθεί και είναι ήδη σε εξέλιξη, για το ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες. 

Στις δηλώσεις της η κ. Νικολάου είπε ότι η στάση των δύο Υπουργείων για το θέμα είναι “τουλάχιστον απογοητευτική”. «Δεν νοείται πάγιες και μόνιμες ανάγκες να καλύπτονται είτε με αγορά υπηρεσιών είτε μέσω εποχικών εργαζομένων. Πέραν της εργασιακής απορρύθμισης, οι ανάγκες αυτές δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψουν. Ο ΟΚΥπΥ, ως δημόσιος οργανισμός, θα έπρεπε να είναι πρότυπο εργασιακών σχέσεων προς την κοινωνία και σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη να τοποθετηθεί και να αναλάβει την ευθύνη της», σημείωσε. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, είπε ότι η ΔΗΠΑ στηρίζει το ωρομίσθιο προσωπικό του ΟΚΥπΥ. Σημείωσε ότι προβληματίζονται από τα θέματα που θίγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για συνεχείς προσλήψεις εποχιακών εργαζομένων για μόνιμες θέσεις. Επιπλέον, είπε ότι η απόφαση του ΟΚΥπΥ για μεταφορά εργασιών σε εξωτερικές εταιρείες δημιουργεί ανασφάλεια. «Καλούμε την ηγεσία του ΟΚΥπΥ να σεβαστεί τις συμφωνίες και για τα εργασιακά θέματα και να προχωρήσει σε εντατικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα θέματα στελέχωσης του ωρομίσθιου προσωπικού», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η διασαφήνιση διατάξεων που αφορούν τον τρόπο σύστασης του Συμβουλίου Ασφάλειας Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης και διασφάλιση της συνέχισης της ισχύος των περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Διάθεση από Βυτιοφόρα Οχήματα και Βυτία με Κερματοδέκτες) Κανονισμών.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Αγορά υπηρεσιών με υπερτριπλάσιο κόστος στον ΟΚΥπΥ λένε συντεχνίες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πολιτική ΟΚΥΠΥ στην κάλυψη αναγκών ωρομίσθιου προσωπικού Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πολιτική του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) που αφορά στην κάλυψη των αναγκών του σε ωρομίσθιο προσωπικό και η πρόθεσή του

Μεταφορών

Για τις προτάσεις νόμου για σύστημα φωτοεπισήμανσης ενημερώθηκε ο Υπ. Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/06/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 Ο περί Τροχαίων Αδικημάτων (Χρήση Συσκευών Φωτοεπισήμανσης και Άλλα Συναφή